• Dia 02

  Extra kiegészítők:
  • Lézeres pozíció meghatározás
  • Minőségbiztosítási modul
  • Internetes távfelügyeleti modul
  • Felületnedvesítő
  • Pneumatikus lemezleszorító
  • Adatimportáló modul

 • INE
 • Dia 01

  Műszaki adatok:
  Ismétlési pontosság: 0,2 mm
  Hegesztési ütemidő: 20-30 db/perc
  Adagolás: kézi/automata
  Asztalméretek: 700x600-tól 2500x1700 mm-ig

AKCIÓ

egyes raktáron lévő berendezésekre

20-35% kedvezmény a készlet erejéig

Kézi ívhegesztés • AWi hegesztés • MIG/MAG hegesztés – Akár 10 év garancia!
A részletekért hívjon minket! – Tel.: +36 93/519-018
 • Honlap
 • Termékek
 • Cikkek
 • Minőségbiztosítás a csaphegesztésben

Minőségbiztosítás a csaphegesztésbenA csaphegesztés előnye: tízezernyi kötőelem felhegesztése a megkívánt alapanyagra utolérhetetlen termelékenységgel! De vajon megfelelő-e minden egyes felhegesztett csap hegesztett kötésének szilárdsága!?

A csaphegesztéssel felhegesztett csapok kötésszilárdságát szemrevételezéssel és mintavételezéses szilárdságvizsgálattal kell ellenőrizni. A vonatkozó vizsgálati módszerek, szintek és követelmények részben szabványos előírásokon alapulnak (DIN EN ISO 14555), részben a gyártó, illetve a megrendelő termékre vonatkozó saját előírásait, vizsgálati és dokumantálási követelményeit kell figyelembe venni. Bármilyen vizsgálati előírtást is követünk a gyártás során, a tízezernyi, esetenként százezernyi felhegesztett csap varratának megfelelő szintű szilárdsági vizsgálata és dokumantálása hatalmas időráfordítást, így költséget is jelent!

A legtöbb esetben a kötés szilárdsága nemcsak az áramforrás és a hegesztőpisztoly megfelelő beállításától, hanem a külső körülményektől is függ. Egy megfelelően beállított berendezéssel ideális körülmények között elkészített hegesztés csak akkor ismételhető meg, ha a külső körülmények a próbahegesztéshez hasonlóan ideálisak maradnak. A külső körülmények változása, mint például az alapanyag tisztasága, a felület egyenetlensége, a mágneses fúvóhatás érvényesülése, stb. azonos gépbeállítások mellett is nagymértékben befolyásolhatják a kötés szilárdságát. Így korántsem lehetünk abban biztosak, hogy az ideális körülmények között elkészített és szemrevételezéssel, valamint hajlítóvizsgálattal ellenőrzött próbavarratok után felhegesztett csapok szillárdsága maradéktalanul megfelelő.

A HBS Bolzenschweiss-Systeme GmbH cég különlegesen gyors és megbízható folyamatellenőrzési megoldást kínál e probléma megoldására: PAC-rendszert, melynek segítségével minden egyes lehegesztett varrat szilárdságát közvetett módon (számítással) ellenőrizhetjük, igény esetén a hegesztési paraméterekről protokoll is készíthető, az adatokat nyomtatott formában jeleníthetjük meg, illetve adathordozón tárolhatjuk. Ezen protokoll a későbbiekben a termék vizsgálati dokumentumának részét képezheti.


A szabadalmaztatott eljárás során a berendezés mérhető paraméterekből szilárdsági következtetéseket vonle, melynek lényege a következő:
 • Az eljárás során a hegesztőcsap átmérőjének, az alapanyag vastagságának, anyagminőségének, a hegesztési helyzetnek, stb. megfelelően beállítjuk a hegesztési paramétereket. Fémesen tiszta alapanyagra ideális körülmények között elvégzünk néhány próbahegesztést, majd minden varratot az előírásoknak megfelelően megvizsgálunk.
 • A már megfelelően beállított berendezéssel szintén ideális körülmények között meghatározott számú referenciahegesztést készítünk.
 • A referenciahegesztés során a mérhető primer és szekunder paraméterek (hálózati feszültség, felvett áramerősség, ívfeszültség, íváramerősség, hegesztési idő, stb,) felhasználásával az alkalmazott hegesztési eljárásnak megfelelően súlyozva a hegesztőgép egy mutatószámot határoz meg (a referenciahegesztések elkészítése során a mért adatokból számolt mutatószámok eloszlását szemlélteti az 1. ábra).
 • A HBS cég ajánlása alapján az elkészített varratok igénybevételének megfelelően a "K" középértékhez képest meghatározzuk a pozitív és negatív irányú megengedhető maximális eltérést;
 • Ezután nincs más hátra, mint a folyamatos hegesztés! A berendezés minden egyes hegesztés után kiszámítja a mutatószámot, ellenőrzi, hogy az a megadott tartományon belül van-e. Ha igen, zöld lámpával jelzi a hegesztés sikerességét, azaz a kötésszilárdság megfelelőségét, majd jöhet a következő hegesztés. Nem megfelelő varrat esetében a berendezés leáll, és piros lámpával jelzi a hibát. Az alkatrészt a viszgálandó darabok közé téve, a blokkolást feloldva folytatódhat a hegesztés.


Az eljárás lényeges elemei:
 • Mind csúcsgyújtásos, mind rövididejű emeltgyújtásos, mind normál emeltgyújtásos technológia eseteén alkalmazható az eljárás megfelelő berendezés felhasználásával (az eljárások ismertetését az 1. táblázat tartalmzza).
 • A "K" mutatószámot minden esetben az alkalmazott eljárásnak megfelelően számolja ki a berendezés. Így más a képlet a csúcsgyújtásos csapok hegesztésére alkalmas komdenzátoros típusú "CDM" áramforrásoknál, ahol a hálózati paraméterek nem befolyásolják a lehegesztett kötés szilárdságát, annál inkább meghatározók a szekunder paraméterek, valamint a felület esetleges csekélynek tűnő egyenetlenségei, illetve szennyezettsége. Szintén eltérő a számítási metódus az emeltgyújtásos csapok hegesztésére alkalmas transzformátoros "ARC" áramforrások esetében, ahol a hálózati jellemzők, a mágneses fúvóhatás, stb. sokkal fontosabbak, mint a felület titedmiliméterekben mérhető egyenetlensége.
 • A "K" középértéktől való megengedhető ąX% eltérés megfelelő megválasztásához szakembereink minden esetben ajánlással szolgálnak. A megengedhető eltérés mértékét a hegesztett kötés jellege nagymértékben befolyásolja, hiszen lényegesen nagyobb tűrésmező minősíthető jónak, ha a kötéssel szemben csak pl. hőátviteli követelmény van, és lényegesen szigorúbb az előírás, ha a kötéseket erőátvitel céljából készítettük.

Az imént ismertetett rendszer alkalmazása szigorúbb gyártási követelményeknek való megfelelőséget biztosít, megoldást kínál a sorozatban végzett csaphegesztési munkák ezidáig megoldatlan teljeskörű dokumentálására, és nem utolsó sorban jelentős költségmegtakarítást eredményez a termékek gyártása során.

Paszternák László
Qualiweld Kft.

Felhasznált szakirodalom:

 1. DIN EN ISO 14555 Lichtbogenbolzenschweissen von metallischen Werkstoffen
 2. DIN EN ISO 13918 Bolzen und Keramikringe von Lichtbogenbolzenschweissen
 3. Merkblatt DVS 0902
  Lichtbogenbolzenschweissen mit Hubzündung, DVS-Verlag, Düsseldorf, 1989
 4. Merkblatt DVS 0903
  Lichtbogenbolzenschweissen mit Spitzenzündung, DVS-Verlag, Düsseldorf, 1989
 5. T. Lauenroth
  Lichtbogen Bolzenschweissen, HBS Bolzenschweiss-Systeme GmbH Co KG.
 6. R. Trillmich; W. Welz
  Bolzenschweissen, Grundlagen und Anwendung
  DVS Vachbuchreihe Schweisstechnik, Band 133,
  DVS-Verlag, Düsseldorf, 1989